torsdag, september 19, 2024

James Bond

Ha den äran på 77 års dagen Bassey!

Shirley fick många att tappa hakan säkert när dom tittade på Goldfinger när den hade premiär 1964, nu fyller samma sångerska 77 år.

Shirley Veronica Bassey föddes 1937 i Tiger Bay (numera Cardiff Bay) Cardiff, Wales. På den här tiden så kunde man växa upp i en familj upp mot ca 7 syskon något som Bassey gjorde, men hon var yngst i den här skaran. Shirley’s mamma kom egentligen från Yorkshire och hennes pappa lämnade familj när hon var endast 2 år gammal och var i grunden en nigeriansk sjöman. Efter att studerna var klara vid skolan började hon arbeta på fabrik och sjöng runt på på dom lokala pubarna under kvällarna, för att underhålla och livnära sin stora familj där hemma.

Vid en ålder på 16 blev Shirley helt plötsligt gravid med hennes första barn som blev en dotter Samantha (som dog 1985).  Bassey blev rekommenderad för talangscouten Michael Sullivan som såg till att hon blev en etablerad och senare mycket hyllad sångerska. Någonstans i mitten av 1950–talet hade hon fått sitt egna kontrakt hos Philips Records. Till hennes stora glädje kom –57 hennes riktiga stora hits “Banana Boat Song” hemma i Storbritannien som senare följdes upp av “As I Love You” och även “Reach for the Stars”.

Även om Shirley Bassey försökte sig på att uppträda vid dom diverse kabarèer i New York i början av 60–talet men hennes allra stora genombrott i Amerika kom när hon sjöng ledmotivet till den tredje James Bondfilmen Goldenfinger (1964). Det fick som en sjuts i karriären för henne, hon fick äran att göra om samma sak till Diamonds Are Forever (1971) och Moonraker (1979).

Ha den äran på födelsedagen Shirley Bassey!

 

(Källa: James Bond kalendern)

Lämna ett svar