torsdag, september 19, 2024

Skådespelare

Vila I Frid Louis Jourdan (1921-2015)

Louis Jourdan som är mest förknippad för hans ikoniska roll som skurken Kamal Khan i Octopussy har nu avlidit i en ålder av 93 år.

Han föddes som Louis Robert Gendre söndag 19:e juni 1921 i Marseille, Frankrike till föräldrarna Henry Gendre och Yvonne Jourdan. Louis hade även en bror vid namn Pierre.

Han fick sin utbildning i så väl som i Frankrike som i Storbritannien och Turkiet in han fick det stora läran i att agera hos Ècole Dramatique. Efter studierna hoppade Louis på jobbet som regissörs assistent innan  hans riktiga debut kom 1939 på vita duken. När andra världskriget briserade runt om i större delarna av världen så som i Frankrike, gick Jourdan tillsammans med sin bror i franska motståndsrörelsen. Detta gjorde dem efter att de fick kanske se eller höra att tyska polisen Gestapo dödade deras pappa.

Jourdan har verkligen en diger merit lista med en rad filmer och tv–serier på sitt imponerande CV från bl.a. produktioner i Hollywood; Alfred Hitchcocks ”The Paradine Case“ (1947), ”The Swan“ (1956), ”Gigi“ (1958), ”The V.I.P.s“ (1963), ”The Count of Monte-Cristo“ (1975) & ”Swamp Thing“ (1982).  Tack vare sitt enastående jobb med filmen ”Gigi“ fick Louis Jourdan en Golden Globe nominering för sitt slit. Bland alla stora skådespelare och profiler han har haft stora nöjet att arbeta tillsammans med är; Donald Pleasence, Ellizabeth Taylor, Richard Burton, Philip Saville, Wes Cravens & Richard Greens bara för att nämna några stora namn.

1983 fick Louis den stora chansen att få vara med i en egen James Bond–film som nu blev ”Octopussy“ där han spelar en arbetspartner till Octopussy men har lite tvivel aktiga affärer bakom hennes rygg — Kamal Khan. När Jourdans motspelaren i filmen fick höra det tragiska borta fallet av deras vän skrev de flesta så här om honom;

Kristina Wayborn – ”Väldigt tråkigt. Det finns ingen som jag hellre skulle vilja gå tillbaka med till Sotheby’s än Louis. En underbar och trevlig människa med fantastisk humor. En riktig gentleman.“

Kabir Bedi – ”Djupt bedrövad över att höra om bortgången av Louis.“

Roger Moore – ”Sorgligt att höra att Louis Jourdan gått bort. Jag har många minnen från när vi filmade Octopussy.“

Albert Moses – ”Mycket sorgligt med Louis Jordans bortgång. Han var en sådan härlig person. Väldigt trevlig och charmig. Skådespelarvärlden har förlorat en stor aktör.”

VILA I FRID LOUIS ROBERT JOURDAN
1921-06-19 – † 2015-02-14

Lämna ett svar