torsdag, september 19, 2024

James Bond

Tyska Stasi spionerade på Roger Moore i Berlin

Det har nu framkommit hemliga dokument att tyska polisen Stasi hade order eller var redo och gripa skådespelaren Roger Moore under inspelningen av Octopussy vid Checkpoint Charlie i Berlin.

Hemliga dokument som just släppts visar att Stasi övervakade det brittiska film-folket när de filmade en scen vid Checkpoint Charlie, som var den berömda gränsövergången mellan Öst och Västberlin. Dessa Stasi agenter, som var vida kända för sin brutalitet, var rasande när de såg att manskapet hade ”överträtt” gränsen och passerade in i östra delarna av Berlin hela fyra gånger den 10 augusti 1982.

I den här scenen, ser vi Roger Moores 007 träffa sin chef ”M” vid brittiska underrättelsetjänsten MI6 som spelades av Robert Brown, som blev körda i en mörk Mercedes 200 till Checkpoint Charlie.

Scenen filmades flera gånger innan regissören John Glen var nöjd, och för varje gång var bilen tvungen och köra ända upp upp till den östtyska gränsen innan den svängde och återvände. Men manskapet insåg inte att bilen faktiskt passerade in i Östtyskland.

I Stasi-tjänstemanens rapport sa: ”När du svängde överträdde fordonet statsgränsen fyra gånger med cirka 4 till 5 meter.”

Dokumentet som publicerades igår sa: ”Rapport om filmning av en ’James Bond’ film, i den västra skyddet vid gränsövergångsstället Friedrich / Zimmerstrasse den 10 augusti 1982, mellan kl. 07.30 och 13.33. 12 fordon dök upp i västra skyddet vid gränsövergångsstället … de flesta parkerade på parkeringen bakom huset Zimmerstrasse 19 a.”

(Källa: Mirror.co.uk)