torsdag, september 19, 2024

James Bond

Sir Sean Connery har avlidit 1930 – 2020!

Vi har nu nåtts av den tråkiga nyheten att den legendariska skotska skådespelaren Sir Sean Connery har avlidit i en ålder av 90 år. Detta rapporterats av BBC nu tidig eftermiddag.

Lördag den 31 oktober skulle visa sig vara en mycket ledsam dag för alla film älskare och inte minst James Bond sfären som nu har förlorat personen som satte karaktären James Bond ordentligt på kartan – Sean Connery har nu somnat in för evigt i ärofulla ålder av 90 år. Sean dog fridfullt i sömnen omringad av sin älskade familj med sonen Jason Connery och Seans fru Lady Michelle Roquebrune vid sin sida i deras gemensamma hem i Nassau i Bahamas. Själva dödsorsaken är fortfarande inte känt men står klart att Sean har de senaste åren haft problem med sin hälsa, under 2006 opererade han bort en tumör på sin ena njure.

Producenterna Barbara Broccoli & Michael G. Wilson kommenterade att de var förkrossade av Connerys bortgång.
Vi är förkrossade av nyheterna om Sir Sean Connerys bortgång. Han var och kommer alltid att komma ihåg som den ursprungliga James Bond vars outplånliga inträde i biohistoria började när han tillkännagav dessa oförglömliga ord – ”Namnet är Bond … James Bond” – han revolutionerade världen med sin skitiga och kvicka skildring av den sexiga och karismatiska hemliga agenten. Han är utan tvekan till stor del ansvarig för filmseriens framgång och vi ska vara evigt tacksamma mot honom.

De filmer som Sean Connery gjorde i rollen som agent 007 James Bond var; Agent 007 Med Rätt Att Döda (1962), Agent 007 Ser Rött (1963), Goldfinger (1964), Åskbollen (1965), Man Lever Bara Två Gånger (1967) och Diamantfeber (1971), sen även Never Say Never AGain (1983) som är inofficiell film som inte EON filmade.

Man får heller inte glömma de andra filmerna Sean gjorde efter att hans Bond karriär var över, där finns det filmer som ”Highlander”, ”The Naem of the Rose”, ”The Untouchables”, ”Indiana Jones and the Last Crusade” och sista filmen för Sean Connery var ”The League of Extraordinary Gentlemen”. 2000 blev Sean adlad av drottning Elisabeth och fick titeln Sir Sean Connery, efter alla hans fantastiska år som oerhört välkänd skådespelare men öven vad har gjort för sitt älskade Skottland.

 

Vila I Frid Sir Thomas Sean Connery!
1930-08-25 – 2020-10-31