torsdag, september 19, 2024

Skådespelare

Vila I Frid Honor Blackman!

Det är med ett ledsamt hjärta som man nu tvingas och skriva att skådespelerskan Honor Blackman, 94, har avlidit i en mycket aktsam ålder. Honor är vida mest känd för sin roll i ’Goldfinger’ 1964 men även flera andra roller innan Bond.

Det är alltid lika tråkigt när personer lämnar oavsett vad som är själva bakgrunden till bortgången och i det här fallet kommer Honor Blackman för alltid vara förknippad som den glamorösa Pussy Galore i ”Goldfinger” (1964). Honor dog inte av det rådande covid-19 utan av naturliga orsaker, kanske av hennes höga ålder 94 år. Blackman som innan blev kontrakterad i Goldfinger var en firad stjärna i tv-serien ”The Avengers” och var 39 år under inspelningen av tredje James Bond-filmen och var således äldre självaste 007 – Sean Connery. Hon hade den här titeln innan Monica Bellucci, 51, övertog titeln i filmen SPECTRE (2015), även om Monica hade en mindre roll än Honor.

Honor Blackmans familj gjorde ett uttalande om hennes bortgång till en tidning:
Det är med stor sorg att vi måste tillkännage bortgången av Honor Blackman, 94,. Hon dog lugnt av naturliga orsaker i sitt hem i Lewes, Sussex, omgiven av sin familj. Hon var mycket älskad och kommer vara saknadav sina två barn Barnaby och Lottie, barnbarnen Daisy, Oscar, Olive och Toby.

Förutom det att hon var älskad mamma och mormor var Honor en skådespelare med enormt produktiv kreativ talang; men en extraordinär kombination av skönhet, hjärna och fysisk förmåga, som tillsammans med sin unika röst och en dedikerad arbetsetik, uppnådde hon en enastående ikonisk status i världen av film och underhållning och med en absolut  engagemang för hennes yrke och total professionalism i alla sina ansträngningar bidrog hon till några av våra tiders största filmer och teaterproduktioner.

Även producenter Barbara Broccoli och Michael G. Wilson uttalade sig om Honors bortgång på officiella 007-kontot på Twitter:

I dag markerar vi en filmikon, Honor Blackman, som alltid ska kommas ihåg som Pussy Galore i Goldfinger. Hon var en extra talang och en älskad medlem av Bond-familjen. Våra tankar är med hennes familj just nu.

Vila I Frid Honor Blackman!
1925-08-22 – † 2020-04-05