torsdag, september 19, 2024

Skådespelare

Vila I Frid Robert Dix (1935 – 2018)

Om man nämner namnet Dix för alla robertdix_cameo_liveandletdie_originaläldre generationer amerikaner kommer dom säkert ihåg Richard Dix som var Roberts välkända skådespelare till pappa. Nu har dessvärre Robert somnat in för sista gången.

Robert Dix som egentligen är född som Robert Warren Brimmer såg dagens ljus för första gången 8 maj 1935 i Los Angeles, Kalifornien. Robert hade även en tvillingbrorsa vid namn Richard Dix Jr. som olyckligtvis förolyckades när han jobbade vid en skogsavverkning 1953. Hans pappa var Richard Dix som 1931 var nominerad till en Oscar för filmen ”Cimarron“.

Som ung grabb växte han upp på en ranch i Malibu som i sin tur levererade matvaror till dom flesta av dåtidens allra största stjärnor. Robert ville gärna också slå sig i filmbranschen och bli lika framgångsrik som sin pappa, därför började Robert studera skådespeleri vid National Academy of Theater Arts i Pleasantville i New York. När Robert var 18 år lyckades han med bedriften och skriva på ett lukrativt studio kontrakt med MGM som var skriven på 7 år, detta tack vare en kompis vars pappa var verkställande direktör hos MGM just då.

Nu skulle det roliga bara dra igång för Robert där han dom kommande åren gjorde flera kända/populära filmer och Tv–serier under 50–/60–talet hos MGM så som ”Young Jesse James“, ”Deadwood ’76’“ och ”Five Bloody Graves“. Av någon konstig orsak var Robert bara hos MGM i tvår innan han rev kontraktet med dom och gick istället över till 20th Century Fox. Men åt andra sidan var det på den första filmstudion han blev riktigt bra och nära vän med den brittiska skådespelaren Roger Moore.

Den här texten om hur Robert landade en roll i Roger Moore’s första Bond–film ”Live And Let Die“ (1973) är hämtad från MI6-hq.com:
– ”Jag var i New Orleans och köpte mig en tidning en dag och såg Roger skulle komma till staden för skjuta ’Live And Let Die’. Så jag ringde honom och vi spenderade en halv dag tillsammans. Hans regissör Guy Hamilton och frågade ifall jag kunde göra dom en tjänst. Han sade, ’Bond skådespelaren som uppenbarligen ska spela agenten vill inte göra jobbet.’ Begravningens sorgesång var en stor publik runt honom och så blev den här karln få scen skrcäck. Och så spelade jag agent Hamilton, som var namngiven efter Guy. I den här scenen frågar jag en person: ”Who’s funeral is it?” och den här personen hugger mig och säger ”Yours”.“

Robert Dix avled den 6 augusti 2018 i en ålder av 83, genom andningssvårigheter i Tucson, Arizona. Han lämnar efter sig sin fru Lynette, två barn, två barnbarn och sedan sex barnbarnsbarn.

VILA I FRID ROBERT DIX!
1935-05-08 – 2018-08-06

Lämna ett svar