torsdag, september 19, 2024

Bond Style

Aston Martin DB5 såld på auktion

Aston Martin DB5:an som använders av James Bond i Goldfinger (1964) har nu sålts på auktion till en amerikanare.

Det blev en amerikanare vid namn Harry Yeaggy som nu får alltså infinna sig att bli mediabevakad eftersom det var han som tog det längsta strået och köpte James Bonds original Aston Martin DB5 från Goldfinger. Harry har alltså köpt den som kallas världens mest berömda bil.

Priset för köpet hamnade tillslut på 2.6 miljoner pund (ca 29 miljoner kr). Det var i onsdags bilen såldes på en auktion hos RM Auctions Automobiles i London. Förra ägaren till Aston Martinen var Jerry Lee som då köpte den 1969 till ett pris av 12.000 i amerikanska dollar. Från början hade producenterna och filmbolaget tagit fram två exemplar av bilen inför inspelningen av Goldfinger och Thunderball, året därpå. Men det ena exemplaret av bilen stals under någon gång 1997, och därför inte sätts till sedan dess. Harry kommer från Ohio i USA, där han nu tänker ställa bilen och vissa upp den i sitt privata museum i sin hemstad.

Aston Martin DB5 har fortfarande sin gadgets kvar i den, men den går naturligtvis och inte skjuta med maskingeväret som kommer fram vid lamporna fram, katapultstolen samt den roterande nummerskylten finns fortfarande kvar. Och en skottsäker sköld bakom vilken kan aktiveras med en knapp på instrumentpanelen.

Aston Martin DB5 var inte den enda Bond bilen som blev auktionerad av samma firma, skurken Zaos Jaguar XKR från Die Another Day (2002) gick under klubban för 52.000 i brittiska pund. Förutom Goldfinger och Thunderball användes DB4:an i GoldenEye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough och Casino Royale.

Lämna ett svar