Nu har den turkiska kulturministern givit sitt tillstånd till EON Productions och James Bond att återvända till Istanbul igen för Bond 23.

Det börjar och röra sig sakta men säkert framåt gällande inspelningsplatser till Bond 23, igår så kunde den turkiska kultur ministern ge sitt tillstånd att EON Productions kunde komma och filma i Istanbul, Turkiet igen, när Daniel Craig gör sin tredje film som James Bond.

Enligt uppgifter så vill regissören Sam Mendes gärna vilja använda den historiska stadsdelen Sultanahmet Square, och har fått alltså tillstånd av Ertugrul Günay (Turkiska Kultur Minitsern).

Man har också lämnat in en förfrågan att få ta några inspelningar till Bond 23 på Sultanahmet square, som alltå ligger mellan det ikoniska Hagia Sophia och Blå Moskèn, lämnades in till Turkiet för några veckor sedan.

– ”Inspelningen kommer att starta inom de närmaste månaderna. Vi har diskuterat frågan och stället för att stänga torget helt, kan vissa delar vara delvis stängd från tid till annan för att filma”.
Günay och tillade att det skulle vara svårt att stänga hela torget.
– ”Vi måste ta hänsyn till våra turister, men vi kan ta emot utländska filmbolag som vill använda Turkiet som en plattform”.

Vi kan blicka tillbaka på åren 1963 då From Russia With Love utspelades för mesta just i Istanbul med Sean Connery som James Bond och Daniela Bianchi som Tatiana Romanova och 1999 i en lite mindre utsträckning – The World Is Not Enough. 1963 under inspelningen så passade även Bonds fader och skapare Ian Fleming på att vistas runt staden och blev riktigt förtjust i Beluga Kaviar (om jag minns helt rätt).

Dom hittills godkända platserna är Indien, med Sydafrika samt att Kina ryktas också.

Filmning vid Pinewood Studios är planerad att starta i november 2011, men filmens brittiska premiär är satt knappt ett år senare fredag den 26 oktober 2012.

Briefing
Bond 23 ska kanske börja och spelas in under månaderna oktober/november sedan får vi alltså när det verkligen kommer fram. Daniel Craig och Judi Dench är sedan länge klara för att återvända ännu en gång till Bond 23 och filmserien. MGM ska finasiera och ha hand om distributionen för Bond 23 tillsammans med Sony Pictures. När Bond 23 har premiär här i Sverige och i min kommun Karlstad är fortfarande väldigt okänt, men skulle tippa någonstans efter att Storbritannien och USA har fått sina premiärer.

Neal Purvis och Robert Wade skriver manuset ytterligare en gång tillsammans med ett nytt ansikte i James Bond familjen John Logan, detta ska sedan svettas fram genom regissören Sam Mendes. Musiken kommer och göras av David Arnold som har gjort musiken till fem filmer.

Jag skulle tippa på att hela 2012 kommer bli ett helt stort James Bond år med filmer och kanske en och annan dokumentär på tv för att hylla historiens mest älskade agent genom tiderna, detta eftersom filmserien fyller inge mindre än 50 år på vita duken och i livet. Websidan kommer sannerligen att hylla agent 007 med artiklar och återblickar på serien.