fredag, augusti 30, 2024

James Bond

Historien bakom Bondvinjetten för Pierce Brosnan

Det tog ju 6 år mellan Tid För Hämnd (1989) och GoldenEye (1995) där emellan hade Timothy Dalton tackat för sig som James Bond och sedermera Pierce Brosnan blivit den 5:e personen att axla rollen som 007. Nu ändrade man också den klassiska Bond-vinjetten från Maurice Binders traditionsenliga utseendet till CGI för första gången med något modernare stil.

Vissa gånger är det inte helt lätt alltid och förnya ett koncept som är så inrotat hos flertalet människor som den klassiska och välkända vinjetten till James Bond-filmerna men nu gjorde man det till GoldenEye och Pierce Brosnan återberättat inspelningen av promenaden för vinjetten: ”Vi gjorde en hel del tagningar. Det är så galet att repetera, men Martin Campbell och jag repeterade det. Vi gick in i ett bakrum och han sa ”OK, okej, kom igen!” Han är en väldigt spänd, frenetisk kille. Han har en fantastisk energi. Han sa: ”Låt oss göra det!” Okej, så du går över golvet och gör din bit.

Vi bestämde vilken bild som såg bäst ut och hur vi skulle rita pistolen, om vi skulle göra det två-hands eller en-hands… Och du måste titta på det eftersom det är en av vägvisarna och symbolerna från mytologin som folk drarWow! Ja!och blodet sipprar ner. Och du är iväg! Det är då lamporna släckts ner och du tänker, Okej, det är James Bond, vi är ute på en vild åktur. Förhoppningsvis.”

I samma anda som de övriga filmerna och skådespelarna så innehåller alla fyra av Pierce Brosnans filmer samma typ av vinjett promenad men har inte saknats eller finns några alternativ.
Vid teaser trailern till GoldenEye användes en variant av konceptet där Brosnan skjuter bokstäverna ”ON ONE MAN” som senare blir siffrorna 007.

TRAILERS