måndag, september 16, 2024

Skådespelare

Can’t you just say a hello, like a normal person? Vila I Frid Robbie Coltrane!

Det är med ett ledsamt och brustet hjärta att man idag fick beskedet att den skotska skådespelaren Robbie Coltrane har avlidit i en ålder av 72 år. Robbie Coltrane har ett stort CV bakom sig som skådespelare.

Första filmen Robbie Coltrane var med i var ”La mort en direct” från 1980 där han hade rollen som limousine chauffören men året innan 1979 gjorde han sin debut i tv-serien ”Play for today” som karaktären Jimmy för ett avsnitt endast. Robbie Coltrane var inte bara en erkänt duktig person för vita duken men också väldig uppskattad som komiker runt om i England och ute i Europa. Listan över filmer och tv-serier som göras oändligt lång över Robbies livsspann som skådespelare men det är just dessa som sticker ut för mig; ”Ett pären som till farsa på semester i Europa” (1985), ”Henry V” (1989), ”Nunnor på rymmen” (1990) & ”Huckleberry Finns äventyr” (1993).
Vi där till även lägga till tv-serien ”Cracker” där han gestaltade rollfiguren Dr. Edward ’Fitz’ Fitzgerald i 25 avsnitt.

1995 blev Robbie Coltrane desto kändare för den större efter sin medverkan i Pierce Brosnans debut film som James Bond 007 i GoldenEye där Robbie spelade rollen som den förre detta KGB spionen i Ryssland som numera styr den ryska maffian i St. Petersburg aka Valentin Dimitryovich Zukovsky. Där vi får veta att James Bond sköt honom i knät, snodde hans bil och även hans flickvän, något som ger lite spänningar mellan dessa två när de möts igen.
Två år senare i Världen Räcker Inte Till (1999) återvänder Robbie Coltrane till sin roll som Valentin Zukovsky fast denna gången har han delvis lyckats lämna ryska maffian och dragit sig till Baku där han öppnat ett eget kasino och kaviar fabrik men också vill utåt sett visa sig som en legitimerad affärsman.

För de personer som istället förknippar Robbie mest med är den vänliga jätten Rubeus Hagrid i Harry Potter filmerna från 2001 till 2011 som gjorde honom omåttligt populär bland yngre filmfantaster.

Robbie Coltrane avled efter en tids problem med sin hälsa enligt IMDB.com.

Fakta ruta om Robbie Coltrane


Namn: Robbie Coltrane eg. Anthony Robert McMillan
Född: 30 maj 1950
Födelsestad: Rutherglen, Skottland
Stjärntecken: Väduren
Nationalitet: Skotte
Ålder: Han blev 72 år
Längd: 1,85 cm (6ft 1in)
Roll: Valentin Dimitryovich Zukovsky
Filmer: GoldenEye (1995) & Världen Räcker Inte Till (1999)

Vila I Frid Robbie Coltrane!
1950-05-30 – † 2022-10-14