måndag, september 16, 2024

James Bond, Skådespelare

Daniel Craig mottog utmärkelse från Drottning Elizabeth II

På årets sista dag 31 december 2021 offentliggjorde Englands drottning Elizabeth II sin lista över personer som har gjort något alldeles extra under det gångna året, däribland ser vi den numer pensionerade James Bond skådespelaren Daniel Craig.

På listan omnämns Daniel Craig som har fått utmärkelserna Sankt Mikaels och Sankt Georgsorden som vanligtvis går till erfarna spioner och diplomater inom det brittiska utrikesdepartementet.

Skyfall © 2012 Danjaq LLC, United Artists Corporation, Columbia Pictures Industries Inc. All Rights Reserved.

Orsaker eller bakgrunden till denna fina utmärkelse är Daniel Craigs långa karriär som skådespelare både på film och teater – är densamma som hans rollkaraktär James Bond, som Craig har spelat sedan 2006, tilldelades i Ian Flemings roman.
I Bond böckerna skriva av Ian Fleming speciellt i From Russia With Love (Kamrat Mördare) är det just en sovjetisk spionchef som noterar att James Bond pryddes med CMG 1953, ”en utmärkelse som vanligtvis ges endast vid pensionering från Secret Service”. Sedan kan vi se när Bonds chef M skriver ner 007s dödsruna i Skyfall (2012).

Förutom Daniel Craig ser att Bond producenterna Barbara Broccoli & Michael G. Wilson också fått hedersutmärkelser av Elizabeth II där de utsågs till CBE – Commander of the Order of the British Empire, för deras tjänster till film och filantropi. ”Det är en ära och ett privilegium att få ta emot CBE. Vi är tacksamma för alla de som har arbetat med oss i den brittiska filmindustrin”, säger de i ett uttalande.

Michael G. Wilson tillsammans med Daniel Craig och Barbara Broccoli vid presskonferensen på Jamaica 2019. © LEO HUDSON/ASSOCIATED PRESS