torsdag, september 19, 2024

James Bond

Får Bond Netflix som sin nästa hemvist?

Det har allt spekulerats den senaste tiden i media att MGM som nuvarande tillhandahåller rättigheterna för James Bond kan tvingas och ge ifrån sig dessa eller ha en till partner för distributionerna för dessa klassiska filmerna. En potentiell köpare just nu är streaming jätten Netflix som snackar med MGM.

För bara knappt en månad sedan (december 2019) så var det istället Apple som var köparen i framsätet att få MGMs innehållskatalog på runt 5,200 filmer till sig, då dessa har nyligen lanserat sin nya tjänst TV+ och på sätt skriker efter ha en späckad innehållskatalog. CNBC rapporterar den här veckan att Apple har förenats av Netflix i listan över köpare som tittar på en MGM-övertagande.

Förutom en enorm katalog med filmer, TV-serier och intellektuell egendom ger ett köp av MGM också köparen 50% av rättigheterna till James Bond-filmen. Den andra hälften kontrolleras av Danjaq (Barbara Broccoli och Michael G. Wilson), som i sin tur äger EON Productions som gör filmerna.

Nyhetskanalen CNBC kommenterade situationen lite bättre: ”MGM verkar i synnerhet som en logisk kandidat att sälja i år. Dess ägare inkluderar Anchorage Capital, Highland Capital och Solus Alternative Asset Management, hedgefonder som förvärvade företaget från konkurs 2010. Fonderna har tog ett lysande beslut att sitta på sin tillgång i nästan ett decennium och förvandlade ett konkursinnehållsbibliotek till en tillgång som sannolikt är värd mer än 10 miljarder dollar, enligt människor som är bekanta med saken. Och till skillnad från familjeägda medieföretag som AMC (Dolan-familjen ) eller ViacomCBS (Redstone-familjen), företagets ägare är förmodligen mindre benägna att avskräckas från att sälja.

MGM har hållit preliminära samtal med ett antal företag, inklusive Apple och Netflix, för att mäta sitt intresse för ett förvärv, sa två av folket. MGM hade en inkomst på mer än 1 miljard dollar under årets första nio månader bestående främst av cirka 600 miljoner dollar i intäkter från TV- och filmlicenser och 300 miljoner dollar från Epix-abonnemang. För de nio månaderna som slutade 30 september 2019 rapporterade MGM justerat resultat före ränta, skatter, avskrivningar och amorteringar på 123 miljoner dollar.

Lämna ett svar