torsdag, september 19, 2024

Skådespelare

Skådespelerskan Claudine Auger har avlidit!

Det är ledsamma känslor i kroppen när man skriver den här nyheten om att franska skådespelerskan Claudine Auger som spelade Domino Derval med Sean Connery i Thunderball 1965 har avlidit.

Det var lefigaro.fr som var först med att meddela att franska skådespelerskan Claudine Auger har somnat in för sista gången i en ålder av anständiga 78 år och som lämnar en James Bond värld i stor sorg och evig saknad, genom hennes roll som Dominique ”Domino” Derval i Thunderball (1965).

Innan Claudine ens var påtänkt till den här ikoniska rollen i Sean Connerys fjärde James Bond-film hade producenterna redan flera namn som man hade valt men som inte riktigt gick an då de ville göra andra produktioner istället eller inte levde upp till ett förtroende hos filmmakarna. Inspelningsstarten av Thunderball närmade sig nu med stormsteg och man hade inte fått tag på sin leading lady sjösatte därför regissören Terence Young och producenterna en stor talangjakt världen över. De fick säkert in flera hundratals intresseanmälningar från olika skådespelerskor men var tills en fransk filmförfattare som föreslog till duon att dom skulle gå för franska skönheten Auger, som de gjorde. Claudine golvade producenterna med en näst intill helt perfekt audition.

Innan rollen som Domino Derval kunde därför Claudine inte allt för mycket engelska något som hon fick träna upp genom lektioner tillsammans med en au pair i London. Trots bra hjärna att snappa upp det engelska språket dubbades Augers röst i Thunderball bara för att hennes röst var lite för låg när hon pratade engelska. De första av undervattensscenerna som syns i filmen fördubblades Auger av Evelyn Boren frun till undervattenskamera mannen Lamar Boren.
Bra tagline som användes i trailern för Thunderball över Claudine var: ”Young. Beautiful. Trapped. Could be dangerous”.

Nu låg vägen öppen för sensationen Auger runt om i Europa och i England men Hollywood inte direkt mäktiga imponerade.

Claudine Auger gifte sig redan första gången som 18 åring med manusförfattaren och regissören Pierre Gaspard-Huit och var gifta i 10 år innan dom skildes sig. 1984 gifte sig Auger på nytt nu med Peter Brent och fick sitt första barn som 49 åring till en dotter Jessica Claudine Brent den 14 april 1991. Claudine och Peter var tillsammans tills Peter gick bort 2008.

Jag kan bara med ett ledsamt hjärta skicka ens kondoleanser och bönor till Claudines dotter Jessica som nu har förlorat sin älskade mamma.

Mini fakta om Claudine Auger:


Namn: Claudine Auger
Född: 1941-04-26
Födelsestad: Paris, Frankrike
Stjärntecken: Oxen
Nationalitet: Fransyska
Längd: 1.73 cm (5ft 8in)
Roll: Dominique ”Domino” Derval
Filmer: Thunderball (1965)

Vila I Frid Claudine Auger!
1941-04-26 – † 2019-12-19

Lämna ett svar