torsdag, september 19, 2024

Skådespelare

Du ska ha ett stort grattis Patrick Macnee!

Alla känner igen Patrick Macnee’s grova och härliga bas–stämma på Bakom Kulisserna–reportagen om bakgrunden till James Bondfilmerna.

Daniel Patrick Macnee föddes 6 feburari i London, Storbritannien och växte upp i en förmögen och rätt så excentrisk familj. Patrick var den andra sonen i den här familjen.  Hans uppväxt var inte så prick fritt som man kan tänka sig dessvärre; en pappa so var alkoholist samt också spelade bort sin familjs stora tillgångar på hästar och söp rätts ordentligt och en mamma som var lesbisk.

Hans studier tog vid den berömda och ansedda Eton College (där Ian Fleming gick också), men var nära att kastas ut på grund av hans spel hörna tillsammans med andra elever. Efter att Macnee hade gått ur skolan hoppade han på en karriär som skådespelare i ”Pygmalion“ (1938) men bara ett/två år senare fick han lägga skådespeleriet undan och ta värvning istället i Royale Navy som löjtnant och belönades med Atlantic Star för sina handlingar under andra världskriget.

Under 50–talet fick Patrick känna på filmbranschen från en annan sida än vad han föreställde sig. Hade till en början små roller och syntes bara under en kort stund; som bland annat i filmen ”Hamlet“ (1948) som skrevs av Laurence Olivier. Trots att Macnee gjorde en rad produktioner framför kameran eller publiken kommer han alltid och vara synonymt med Tv–serien ”The Avengers“ (1961), där han hade rollen som John Steed.

Man kan inte mer än att säga att Patrick Macnee har haft en fantastisk karriär som skådespelare i ryggen — han lade ner yrket 2003 med filmen ”The Low Budget Time Machine “ som Dr. Ballard.  Något som huvudpersonen gör strålande är; använda sin egen röst i animerande filmer eller berätta om hur en del filmer kom till som exempel Dr. No till Licence To Kill.

Ha den äran på födelsedagen Patrick Macnee!

 

(Källa: James Bond kalendern)

Lämna ett svar