torsdag, september 19, 2024

James Bond

Ken Adam du får ha en fantastisk dag!

Ken Adam är klippt och skuren för att måla skisser till Bond och andra filmer. Han är mest känd för att gjort det i en rad James Bondfilmer.

Klaus Hugo Adam föddes 1921 i Berlin, Tyskland till en judisk familj. När väl Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) intog Tyskland med storm så fattade familjen Adam ett mycket klokt beslut: nämligen att lämna sitt hemland och flytta till England. Väl i England så tog Ken värvning inom RAF (Royal Air Force), han skulle nu nämligen attackera och bomba sin hemstad Tyskland. Det var mycket modigt gjort av Ken, om han skulle bli nedskjuten skulle han säkert klassas som landsförrädare och kanske skulle bli dödad. Men det hände aldrig som tur var. Under slaget om Normandie i Frankrike eller känt som D–Day så flög Ken en Hawker Tyhoon med 609 skvadron.

Hans mål var så klart nazisterna. Efter att kriget var över så började Adam i filmbranschen. Adams första film som han var involverad i på något sätt var This Was A Woman från 1948, dem filmade i Ischia nere i Italien, då slog Armors pilar genom honom. Då träffade han nämligen sin italienska fru Maria Letitzia. Sedan började det rulla på i lagom takt för Ken Adam. Hans första film som scenograf (production designer) var till en brittisk thriller Soho Incident från 1956. Adam reste senare till Hollywood där han arbete som okrediterad för filmerna Around the World in 80 Daysoch Ben-Hur, hans första Hollywood produktion som han fick vara med i eftertexterna var skräckfilmen Night of the Demon som regisserades av Jacques Tourneur.

När 1962 skulle börja så kunde inte Ken Adam veta att han nu skulle skissa fram kulisser och scener som skulle göra att det var många som drog i honom för att han skulle rita kulisser just till deras film och produktioner. Adam blev tillsammans med Sean Connery över en natt otroligt kända, så till From Russia With Love (1963) så hade Adam fått jobb i filmen In Cool of the Day, men till Goldfinger (1964) så var han så tillbaka igen. Ken gjorde Thunderball, You Only Live Twice, Diamonds Are Forever, The Spy Who Loved Me och sista filmen blev Moonraker.

Ha den äran på födelsedagen Ken Adam!

 

(Källa: James Bond kalendern)

Lämna ett svar