torsdag, september 19, 2024

James Bond

50 år sedan Ian Fleming dog!

I dag är det exakt 50 år sedan James Bonds skapare Ian Fleming avled i en hjärtattack och så plötsligt.

När Ian Fleming avled tisdagen den 12 augusti 1964 var han mitt uppe i sin största berömmelse för skapelsen James Bond som var minst sagt högaktuell med nya klassikern Goldfinger. Dagen innan (11:e) hade Ian varit på styrelsemöte i den golf klubb där han regelbundet brukade spela hos, nu var han bl.a. där för äta lunch med kompisarna.

Vad som han gjorde efter besöket på golfenär inte vida känt men senare på kvällen gick Fleming och käkade en bit mat med en god vän och familjen. Fast hur mycket och OM han överhuvudtaget fick i sig något men ändå; Ian kollapsade av dagens ansträngningar på golvet och personalen fick tillkalla en ambulans till parets hotell. Dessa ord lär nog vara det sista Ian Lancaster Fleming yttrade i livet: – ”I’m sorry I caused you extra trouble, guys“.

Väl på plats på sjukhuset kl. 21:30 försöker sjukhuspersonalen med allt som de förmådde så som; injektioner och syrgas. Men inget bet på Ians sargade kropp. Läkarna försökte i tre och en halv timme att återfå kontakt med Fleming men det var dessvärre förgäves.

Klockan 01:10 fick läkarna ge det dystra beskedet till Anne Fleming att hennes make var nu död och de inget kunde göra för att väcka honom. Tre dagar senare hölls därför Ian Flemings begravning i Sevenhampton i St. James’. En minnesgudstjänst för honom arrangerades hos St Bartholomew’s i Smithfield. Bland de som uppträdde på begravning var faktiskt Ians halvsyster Amaryllis som nu var på väg att bli berömd cellist.

VILA I FRID IAN LANCASTER FLEMING
1908-05-28 – † 1964-08-12

 

(Källa: James Bond kalendern)

Lämna ett svar