torsdag, september 19, 2024

James Bond

Nya uppgifter: Man behandlade inte Sean Connery så bra!

Sean Connery på äldre dagar | Copyright: www.scotsman.com

Albert R. Broccoli och hans kollega Harry Saltzman behandlade Sean Connery inte så som man skulle enligt David Picker som skriver sina memoarer.

I vilken ände ska man egentligen börja vid när man pratar om Sean Connerys tid som James Bond hos EON Productions, den förre detta chefen David Picker talar nu ut om detta i sina memoarer hur Connery verkligen blev en stjärna som James Bond.

Som många andra blev David Picker oerhört stor beundrare till Ian Flemings romaner om Agent 007 och vill gärna att dom skulle bli verklighet till vita duken.  Personen som David vände sig till antagligen först var USA’s största filmmakare genom tiderna på den tiden Alfred Hitchcock, tur var väl det att Hitchcock inte ville åta sig dessa böcker för att göra film utav dessa.
Lyckligtvis hade Harry Saltzman köpt rättigheterna till böckerna och slog sig ihop med Albert R. ”Cubby” Broccoli. Herrarna hade en budget ungefär vid 1.1 miljoner pund men dom pengarna kom dom inte långt oss productionsbolaget Columbia Pictures och tyckte att vara lite väl för högt.  Istället vände dom till United Artists vd David Picker och gav dom två grönt ljus för deras filmatisering av Dr. No 1962.

Albert Broccoli, Harry Saltzman och deras senare huvudrollsinnehavare i Sean Connery skulle bli med tiden stora bittra fiender till varandra då Connery tyckte att duon tjänade mer på filmerna än vad Connery gjorde. Han är fortfarande förbannad och väldigt arg över detta, så en av anledningarna att Sean inte ställer upp på något som har med James Bond att göra. Han deltog heller inte under förra årets 50 års jubileum av filmserien.

David Picker säger till ET CBS News att gick rykten att Sean Connery var känd att vara arg och grinig men enligt Picker var han inte så enligt honom, men också har det sagts i korridorerna att den studiochefen Connery gillade och hade respekt för var just David Picker.

Efter att You Only Live Twice (1967) hade fått sin premiär hade nu Sean tröttnat på rollen som James Bond och på producent–duon och slutade och hans ersättare blev okända George Lazenby till On Her Majesty’s Secret Service. OHMSS vart ingen succèe som sina föregångare med Connery i huvudrollen och nu var serien nära på att helt läggas ner. Man lyckades under Pickers vingar övertala Connery att komma tillbaka till att göra sin sista officiella film som 007 i Diamonds Are Forever.

En av orsakerna till att vi fick se Sean Connery som James Bond ytterligare en gång var att han inte behövde prata med producenterna och han var redan där otroligt trött på eller om man ska petig «färdig» med EON Productions.
— ”Det är skrattretande just om detta men å andra sidan, var han djupt kränkt och han hade all rätt att vara, eftersom de behandlade honom som skit”, säger Picker.

Insatsen som låg i potten för inspelningen av Diamonds Are Forever blev otroliga 1,25 miljoner dollar som han sedan skänkte till The Scottish Educational Trust Fund.

Hur skulle du reagerat i Connerys ställe för den stora berömmelsen bara över en natt med Dr. No då skulle du nog också blivit lite trött på detta som han själv. I magazinet Playboy under 60–talet som fick en intervju med Sean som sade:
— ”Jag är skit trött med allt som har med Bond och göra. Jag har alltid hatat den förfärliga James Bond.

— ”Jag skulle vilja döda honom, sade Connery många år senare”, till The Observer, 2004.

(Källor: MI6-hq.com & JAMESBOND.no)

Lämna ett svar