torsdag, september 19, 2024

James Bond

Kommendörkaptenen Ken Wallis är nu död!

Ken Horatio Wallis dog vid en ålder av 97 söndag den 1 september. Förutom Kommendörkapten var han även officier och en riktigt bra uppfinnare.

Kenneth Horatio Wallis föddes onsdag den 26:e april 1916 i Cambridgeshire, Storbritannien

Man kan nog knappt tro det här informationen om Ken Wallis är att nämligen är han som är mannen bakom den fina uppfinningen ”Little Nellie” – autogyroen till filmen You Only Live Twice (1967).

Redan som ung pojke närmare bestämt 11 år startade detta intresse hos Ken att uppfinna och göra egna saker, bland alla saker som Ken gjorde själv var egen motorcykel. Det stannade inte kvar där inte för honom; vid 20 år ålderns kom han så in på hans största intresse som skulle prägla hans resten av hans liv; flyget.

Ken ansökte om att få vara med i Royal Air Force i deras frivilliga reserver under andra världskriget men fick dessvärre avslag på det då han hade ett defekt höger öga. När han inte fick komma in hos RAF tog han saken i egna händer och ordnade själv ett flygcertifikat, och sedan sökte på nytt igen till armèn (luftförsvaret) men ännu en gång avslag.  Fast 1 år senare kunde Wallis komma tillbaka och göra ett nytt test på ögonen, och den här gången kom han vidare.

Det han gjorde jämfört med dom alla andra testerna att han vred på huvudet så att det friskaste ögat kunde vad det stod längst på tavlan när läkarna tittade bort en sekund. Listigt men järvt enligt mig, att inte kom fast med detta senare. Totalt sätt var Ken med under RAF’s bombningar över Nazityskland, total antal 28 stycken över landet.

Ett uttalande från Wallis’ berättar att hennes pappa har levt ett mycket långt och framgångsrikt liv där han gjorde precis det han själv hade önskat att få göra.

VILA I FRID KENNETH HORATIO WALLIS
1916-04-26 – † 2013-09-01

(Källa: JAMESBOND.no)

Lämna ett svar