fredag, september 20, 2024

Skådespelare

Jimmy Dean i Diamonds Are Forever är död

Country-stjärnan Jimmy Dean avled i söndags i en ålder av 81.

För hos de allra flesta är Jimmy Dean känd som country-stjärna och för hans stora hit ”Big Bad John”. Dean avled i sitt hem i Virginia, USA. Så här säger Jimmys fru till Donna Meade Dean till The Associated Press, att han hade några hälsoproblem, men var fortfarande fungerar väl, så hans död kom som en chock. Hon sa att han åt framför TV-apparaten. Hon lämnade rummet för en tid och kom tillbaka och han svarar. Hon sa att han dödförklarades kl 19:54. Donna säger vidare till samma tidning:
– ”Han var fantastisk”, sade hon.
– ”Han hade en hel del talanger”.

Jimmy Ray Dean föddes och är uppvuxen i Painview i Texas 1928. Något som kanske var vanligt under den här tiden var att flera hoppade av gymnasiet och skolan för att satsa på en karriär och det gjorde Jimmy, han slutade skolan efter nionde klassen.

Han ville bli sångare till 100%, och han lyckades med bravur. Under 50-60-talet gick han och blev framgångsrik underhållare. I USA blev han känd för ”The Jimmy Dean Show”, som sändas i tv. I slutet av 1969 startade Jimmy sitt eget korv verksamhet som hade sina borättigheter i Deans hemstad, som fick namnet Jimmy Dean Meat Co. 1984 sålde han företaget till Sara Lee Corp. En skådespelarkarriär blev minimum för Jimmy men hans mest kändaste roll förutom sin egen show var som Willard Whyte i Diamonds Are Forever (1971). Det är den rollen som vi känner Jimmy Dean som från James Bondfilmen. Sedan flera år har Jimmy och Donna bott på deras 200-tunnlands mark utanför Richmond. Där Jimmy investerade, båtar och se solen gå ned över James River. Genom sitt liv samlade Jimmy på sig föremål som inte längre går och få tag på och det är:
• Affisch på Dean tillsammans med Elvis Presley.
• Böcker signerade av kändisar.
• Och en hel del annat.

Allt det som har räknats upp kunde Jimmy inte få ut ur deras hus när det brann under 2009. Men hans Grammy för Big Bad John lyckades han få vara kvar tillsammans med en klocka som har tillhört prinsessan Diana och prins Charles i England. Samt andra världsföremål lyckades rädda sig kvar från branden. Donna Meade Dean sade paret just hade flyttat tillbaka till sitt rekonstruerade hem. Dean i februari valdes in i Country Music Hall of Fame. Han var att de blivit invalda i oktober och hans fru sa att hon tror att han såg fram emot det. Hans berömmelse ledde honom till en rad tv-serier, däribland ”The Jimmy Dean Show” på CBS. Dean’s sista stora TV snåla var ABC’s version av ”Jimmy Dean Show” från 1963 och 1966. I början av 1950-talet hade Deans band sin första nationella träff i ”Bummin ’Around”.

Dean växte upp i ett musikaliskt hushåll. Hans mor visade honom hur man skulle spela sina första ackord på piano. Hans far, som lämnade familjen, en låtskrivare och sångare. Dean lärde sig spela dragspel och munspel. Hans start i musikbranschen kom som en dragspelare på en bar i närheten av Bolling Air Force Base i Washington, DC, där han var stationerad i 1940-talet. Efter att ha lämnat flygvapnet 1948, frontade han bandet, Texas Wildcats och drog en stark lokal följande genom framträdanden på Washington-området radio.

Förutom hans fru, är Dean överlevde av tre barn och två barnbarn, säger Donna Meade Dean. Arrangemangen inte göras, men det kommer att bli en privat tjänst, sade hon. Dean sa då att han i fred på sin egendom och att han hade valt en plats nära floden där han ville bli begravd.

”Det är den sötaste ägodel i världen, tycker vi, säger han till Richmond Times-Dispatch. ”Det är säkert lugnt här”.

VILA I FRID JIMMY DEAN
1928-08-10 – † 2010-06-13

Lämna ett svar