torsdag, september 19, 2024

Webbplatsen

We Have All The Time In The World – Artikelserie

När On Her Majesty’s Secret Service (1969) kom blev den inte direkt populär eftersom Geogre Lazenby hoppade av efter bara en film som 007. Och Sean Connery hoppat av Bondtåget efter föregående film You Only Live Twice (1967).

George Lazenby kommer alltid och vara känd som personen som hoppade av efter en James Bond, efter att fick ett tips från en kille på en radiostation. Även om Albert R. Broccoli och Harry Saltzman försökte alla trix och knep för att signa Lazenby på ett fler films-kontrakt men denne ville absolut inte. George Lazenby trodde nu att han kunde gå ut på gatan och få vilket kontrakt som helst eftersom han var känd som James Bond, men stackars Lazenby där gjorde han ett stort hål inom sig. Han fick dock nobben ifrån samtliga filmbolag runt om i Amerika och andra länder som vände honom ryggen till och fick stämpeln bråkmakare efter sig.

Redan efter att You Only Live Twice (1967) fick sin premiär på biografen i England och Amerika var dåvarande James Bond Sean Connery trött på den populäritet filmerna hade fått sedan starten 1962. Också kände han att han ville göra andra filmer utanför James Bond skaran. Connery kom inte riktigt överrens med Albert R. Broccoli och Harry Saltzman. Som det alltid är in för stora inspelningar av dess slag provfilmade man 100 tänkbara namn för Connerys efterträdare. På Broccoli och Saltzmans lista fanns även Roger Moore, men tyvärr hade han skrivit på för The Persuaders(Snobbar som jobbar) och därmed fick han strykas från den här listan. Man kollade ifall skådespelaren Timothy Dalton (som vi ser som James Bond om 18 år) var villig att spela James Bond, men Dalton tackade nej för att han ansåg att han var för ung för tiden (23 år).

Men producenterna m&öte dock en person vägrade ge upp vad nu hade i åtanke allèfall. George Lazenby ville till varje pris få rollen som James Bond i ”Bond 6”. Lazenby gick till Sean Connerys sedvanliga skräddare och köpte upp sig på fina kläder som dock Connery inte hade hämtat ut ännu just då och sedan gick han till en välkänd frisör som bl.a. producenten Albert R. Broccoli brukade använda sig utav. Lazenby klippte sig allèfall som Bond, lite elegant för att imponera på producenterna. Men tycker att det är snarare tvärtom var Broccoli som blev lite imponerad av George Lazenbys sätt. Efter mycket om och men fick tillslut George Lazenby rollen som James Bond nr. 2 efter den allt för populära Sean Connery. Hans första och sista inhopp som James Bond slutade inte direkt som en succè för honom.

Valet av nya 007
Tog upp några meningar på raden ovanför, George Lazenby föddes och växte upp i Australien till fattiga föräldrar och vann således priset som den gulligaste bebisen. George har försörjt sig på många olika jobb som bl.a. bilmekaniker, fotomodell och bilförsäljare. Var genom reklamfilmen Big Fry som klipparen Peter Hunt sett och kanske gillade det han såg utav George Lazenby. Hunt bad då de andra personerna hos Eon Productions att kolla på den här reklamfilmen och se ifall dem gillade Lazenby där också.

Man testade runt 100 man till rollen som James Bond. Det som Lazenby imponerade mest på producenterna var fysiken och hans utseende som var bra sedan en tid tillbaka. Också slagsmålet inne på Tracys hotellrum, det var första scenen för att bevisa för producenterna att Lazenby var rätt man till rollen. Lazenby tog i för kung och fosterland, en närkampscen till det här testet knäckte t.o.m. George Lazenby näsan på sin motståndare Yuri Borionko, som fick rollen som Ernst Stavro Blofelds vakt Grunther senare.

Skådespelare
Även om det blev George Lazenby första och enda James Bondfilm så tycker jag att Albert R. Broccoli och Harry Saltzman lyckades verkligen med roll besättningen till On Her Majesty’s Secret Service. Rollen som Tracy Di Vicenzo gick till den utmärkta skådespelerskan Diana Rigg, som har gjort en rad kända och populära filmer innan rollen som Tracy. Här i OHMSS så spelar hon en grevinna och är det enda barnet till Marc Ange Draco, som är i samma bransch som James Bond, alltså och se till så att världen blir fri från brottslingar även om han är halvt brottsling själv. Till rollen som Ernst Stavro Blofeld valde producenterna och filmbolaget namnet Telly Savalas som blev oerhört populär som SPECTRE nr. 1. Långt senare blev samma Savalas ännu mer kändare för sin roll som Kojak i en tv-deckare. Jag tycker att ”Cubby” Broccoli och Harry Saltzman gjorde återigen utmärkt val för rollen som Bonds största fiende någonsin.

Man får träffa honom första gången efter att Sir Hilary Bray har varit i Alprummet och ätit med Irma Bunt och de andra flickorna. Första intrycket utav Telly Savalas när han kommer gåendes genom dörren från laboratoriet, är att denna måste ha mycket järn i elden bakom den där masken. Ernst Stavro Blofelds assistent tilldelades till Illsa Steppet som Irma Bunt. Tragiskt nog kunde aldrig Illse få uppleva hur filmen blev när den blev klar så att säga, hon dog knappt några veckor efter att inspelningarna blev färdiga utav hjärtattack. Kan också tillägga att vårat grannland Norge kunde nu även få stoltsera med att de hade en skådespelerska från sitt land med i en James Bondfilm och det var Julie Ege.

Hon spelar rollen som The Scandinavien Girl och man kan bara se henne i några sekunder när dem sitter och äter mat tillsammans med Sir Hilary Bray (James Bond). Sedan finns hon med någonstans i bakgrunden, men har inte lyckats och sätt henne något mera.

Musiken
Återigen så är det John Barry som tonsätter musiken till On Her Majesty’s Secret Service och måste medge att det är det bästa som har gjorts till en James Bondfilm som Mr. Barry har gjort. John gjorde ett genidrag att ta in jazz professorn himself Louis Armstrong, som blev otroligt omtyckt fö sin låt We Have All The Time In The World. Det är den mest kärleksfulla melodin som man någonsin har hört. Vi får höra Armstrongs ljuva stämmor när James Bond och Tracy Di Vincenzo rider tillsammans och mycket, mycket mera, om man sammanfattar det i sina härligaste stunder någonsin. Både James Bond och Tracy har funnit sin sanna kärlek.

Den låten blev det absolut sista Louis Armstrong sjöng in på en platta överhuvudtaget inte långt därefter avlider jazzens pappa Louis Armstrong. Finns en hel del att plocka ut från det stora arkivet som John Barry gjorde för On Her Majesty’s Secret Service. Man kan inte sluta och älska hela soundtracket till den här filmen, Barry har återanvänt samma materiell som dom föregående filmerna, och lyckas som vanligt.

Productionen
Man gjorde en del förändringar bakom kulisserna och produktionen inför inspelningen och arbetet med On Her Majesty’s Secret Service. Lewis Gilbert regisserade den föregående filmen You Only Live Twice och blev den sista för Sean Connery. Klipparen till dom föregående filmerna Peter Huntville gärna regissera någon James Bondfilm och hans val föll kanske inte helt logiskt på den boken han tyckte var bästa utav Ian Fleming. Även om Hunt gjorde sitt arbete till 100%-igt kunde han inte hjälpa att resten av världen inte gillade direkt filmen och se någon annan James Bond än Sean Connery. Vill också lyfta fram en mycket skicklig person som har varit bidragande orsaken till att vi fått en av serien absolut bästa skidscener någonsin, kanske (?).

Willy Bogner Jr. som är tidigare till yrket känd alpin skidåkare som har varit delaktig i filmandet och det ju han som tog de fantastiska bilderna från James Bond flykt på skidor från Piz Gloria och när Bond och Tracy är ute och åker skidor på morgonkvisten.

James Bondseriens bästa skidscen någonsin!

Skrivet: xxxx-xx-xx
Jag får be om ursäkt att inte artikeln har blivit färdig, orsaken är att jag har skrivit lite på den från och till för tre år sedan när jag började med den. Men ska försöka ha den färdig ganska så snart efter att websidan fått sin release.

Lämna ett svar