torsdag, september 19, 2024

James Bond

”Cubby” Broccoli 100 års minne

Har nu gått 100 år sedan Albert R. ”Cubby” Broccoli föddes. Han har betytt oerhört mycket för 007-seriens framfart.

Idag så firar vi en av världens mest hyllade producenter på 100 års dagen av hans födelse Albert R. ”Cubby” Broccoli.

Albert Romolo Broccoli föddes måndagen den 5 april 1909 i New York i en italiensk-amerikansk familj. Senare så flyttade familjen Broccoli till Florida, men efter att Alberts far dog så flyttade han till sin mormor i Astoria, Queens i New York. På 1870-talet så tog en av Alberts farbröder in den första broccoli fröet till USA och New York. Det var Alberts kusin Pat DiCicco som kom på Alberts smeknamn, från början kallade Pat honom för Kabibble, men det kortades ner till Kabby men sen så fick han sitt smeknamn som han hade resten av sitt liv Cubby. Smeknamnet Kabibble kom från ett tv-program när Pat och Albert var små.

Som ung jobbade Albert på hans kusins företag United Casket Company, där dem tillverkade kistor till begravningar, sedan arbetade som juvelerare och kosmetika i San Francisco. När Albert skulle åka och träffa sin kusin i Los Angeles, som dörrarna till film branschen, Pat var agent till skådespelare. Så han introducerade Albert för stjärnor som bl.a. Randolph Scott, Cary Grant och Bob Hope. Då när Cubby var 31 år 1940 gifte han sig med skådespelerskan Gloria Blondell, äktenskapet varade i fem år, dom skildes som vänner senare.

1940 under samma år fick chefen för filmbolaget 20th Century Fox upp ögonen för Albert, och erbjöd honom ett jobb som regiassistent till filmen The Outlaw (1943), som regisserades av Howard Hawks och som producerades av hans senare bästa vän Howard Hughes. Tack vare Cubbys stora arbete med filmen The Outlaw tog honom upp som den bästa regiassistenten på Fox. När Andra Världskriget stod vid dörren fick Cubby rycka in i den amerikanska flottan, där han träffade senare kända filmproducenten Ray Stark.

Cubby och Stark underhållade den amerikanska trupperna under kriget. Albert var fast besluten att återkomma till film branschen efter att kriget var slut. I slutet av kriget så avslutade han sin tjänst som lieutenant (ungefär likvärdigt med en svensk kapten). Albert var productionschef för ett projekt som gick under namnet Avalanche som hade blivit finansierat av hans kusin Pat. Genom det här projektet blev Cubby vän och senare också partner med regissören Irving Allen. Allen och Broccoli startade senare sitt gemensamma bolag Warwick Productions, som så småningom blev ett mycket framgångsrikt oberoende produktionsbolag baserat i London, England.

Lämna ett svar