torsdag, september 19, 2024

James Bond

Fleming ville inte ha Connery

James Bonds far och skapare Ian Fleming ville absolut inte se Sean Connery i rollen som James Bond. Han ville istället ha ett mer känt namn till hans karaktär på vita duken.

Albert R. Broccoli och Harry Saltzman hade nu kontrakt med United Artists att göra den första filmen i en rad filmer om agent 007. Båda herrarna visste inte riktigt vilken dom skulle vilja ha egentligen i rollen som 007. Ian Fleming, skapare av James Bond, ville ha någon känd person i hans egen tolkning av agenten. Först frågade man den redan väl kända skådespelaren Cary Grant, som redan var etablerad världsstjärna runt om världen, Grant var intresserad av Broccoli och Saltzmans stora projekt. Grant kunde göra max 1 st. film, han ville inte på något viss sitta fast i facket sedan, planerna fick därefter kastas i en papperskorg. Frågade rad kända personer om dem ville ha rollen, många tackade nej.

Saltzman & Broccoli hörde sig för med senare James Bond aktören Roger Moore, han var inte intresserad av det eller man kan säga att Roger var upptagen med en tv-serie. James Mason kunde göra högst 2 st. filmer inte mer. Efter Mason dök den okända skottska skådespelaren Sean Connery upp på producenternas lista. Connery dök upp på producenternas kontor för att dom skulle få en närmare titt på honom, mötet blev lite på turbulent, Connery vägrade att provfilma för rollen och gick sedan därifrån. På något sätt lurade ändå producent-duon Connery framför kameran att se vilken motspelerska han skulle spela mot. En av dem många personer som var inblandad i Bonds början på 60-talet var Ian Flemng, i början gillade Fleming inte valet av skådespelare som Eon och United Artists hade gjort.

En del gånger kan man fråga sig egentligen varför Ian Fleming hade så emot att Sean Connery fick rollen, för att han var oslipad diamant, var inte så bra skådepselare, finns så många frågor men inte så bra svar till detta.

Vi som är födda senare in på 90-talet gillar mer Pierce Brosnans tolkning av James Bond. JAMESBOND007.nu-redaktionen gör tummen uppåt för Albert R. Broccoli och Harry Saltzman val till rollen som agent James Bond 007.

Lämna ett svar